Utlandspraktik ska ge vårdutbildningen lyft i Vara

Essunga och Vara kommuns gemensamma vårdutbildning kollapsade i våras, och i höst tas inga nya elever in. Nu satsar Vara på att få igång en ny vårdutbildning om ett år. Här kryddas med studieresor och utlandspraktik för att locka elever. - Vi formulerar ett upplägg som ska vara attraktivt för våra elever. Det är därför vi inte startar redan i höst, säger Ulf Genitz, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vara.
Den gemensamma vårdutbildningen i Essunga och Vara fungerade inte. Elevintresset var ganska bra till en början, men sjönk sedan till en katastrofalt låg nivå. Trots rikligt med praktiktid, sommarjobb och löfte om fast jobb efter studierna var inte utbildningen attraktiv. Nossebro pekades helt enkelt ut som en tråkig studieort för de som drömmer om ett lyckligt studentliv. Den tillfälliga nedläggningen av vårdutbildningen i Essunga och Vara drabbar en hel årskurs i en bransch, där personbristen beräknas bli akut inom några år. - Vi har nio elever från Vara som går i Lidköping sedan två veckor tillbaka. Förhoppningsvis kan vi utnyttja deras tjänster när de är färdiga, säger Ulf Genitz.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".