Kommunerna klarar inte livsmedelskontrollerna

Bara tre av Skaraborgs 15 kommuner klarar att göra de årliga livsmedelskontroller på krogar, matbutiker och livsmedelsindustrier som Livsmedelsverket kräver. Det visar en färsk rundringning, som Radio Skaraborg har gjort.
Enligt en rekommendation från Livsmedelsverket ska varje kommun göra minst ett kontrollbesök per år på de företag, som hanterar livsmedel i kommunen. Målet är att förebygga och förhindra att felaktig hantering av livsmedlen i slutändan drabbar konsumenterna. Radio Skaraborgs undersökning visar, att 12 av 15 kommuner inte klarar Livsmedelsverkets föreskrifter om årliga livsmedelskontroller. I Skövde kommun görs bara en kontroll per livsmedelsföretag vart fjärde år! De andra kommunerna som inte klarar målet är: Tibro, Mariestad, Hjo, Skara, Götene, Vara, Karlsborg, Essunga, Gullspång, Töreboda och Falköping. Bara tre kommuner i Skaraborg klarar livsmedelskontrollerna: Lidköping, Grästorp och Tidaholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".