P4 slipper besparingar tack vare utlandsstyrkor

Regementet P4 i Skövde klarar sig lindrigt undan dom militära besparingarna. Besparingen blir i praktiken halverad och pansarregementet kan i alla fall tillfälligt andas ut. Det är utlandsuppdragen som räddar P4.
Enkelt uttryckt kan man säga att P4 befrias från nästan hälften av den besparing som regementet från början skulle göra. Å det finns särskilda skäl till att just P4 i Skövde klarar sig bättre. Här utbildas nämligen soldater till många av dom internationella uppdrag som Sverige är inblandat i runtom i världen. Den kopplingen kan ha haft avgörande betydelse, eftersom rekryteringen till internationella styrkor i exempelvis Kosovo sker mångt och mycket hos P4. Med försämrad utbildning skulle kvalitén på utlandssoldaterna bli sämre. En sådan försämring vore något som regeringen inte skulle se som positivt eftersom man har höga ambitioner när det gäller utlandsuppdragen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".