Hjo

Inget åtal efter vaktmästares död

Det blir inget rättsligt efterspel i fallet med den 26-årige vaktmästaren i Hjo som omkom när han arbetade i ett elskåp. Arbetsmiljöverket har begärt en åtalsprövning, men åklagaren Maria Johansson anser inte att omständigheterna räcker för ett åtal.

Det var i september förra året som den kommunanställde vaktmästaren omkom när han fick ström genom kroppen när han arbetade i ett elskåp utanför Guldkrokshallen i Hjo.

Utredningen läggs ner – igen
Åklagaren Maria Johansson var den som ledde polisens förundersökning av olyckan och valde då att lägga ner förundersökningen.

När Arbetsmiljöverkets utredning var klar skickades en begäran om åtalsprövning, och då hamnade fallet återigen på Maria Johanssons bord. Men åklagaren väljer att lägga ner utredningen igen.

– Jag anser inte att det förligger ett straffrättsligt ansvar för arbetsgivaren, säger hon.

Saknades instruktioner
Arbetsmiljöverket pekade i sin åtalsanmälan på att det saknades en riskbedömning för vaktmästarens arbete och att det inte heller fanns några instruktioner för hur arbetet i elskåpet skulle gå till. Trots det kommer alltså inte åklagaren väcka åtal den här gången heller.

– Det var inte några nya omständigheter. Och han hade arbetat i ett elskåp som man inte har tillträde till utan elbehörighet. Det är allmänt vedertaget att man är inte i den nedre delen av ett elskåp, säger Maria Johansson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista