Klartecken för privata vårdcentraler

Från och med den första oktober kan det finnas privata vårdcentraler i totalt åtta kommuner i Skaraborg.

Västra Götalandsregionens hälso och sjukvårdsutskott har nu godkänt privata vårdcentraler att konkurrera med offentliga vårdcentraler i till exempel Skara, Götene och Falköping. Centerpartisten Bengt Andersson är ordförande för hälso och sjukvårdsnämnden i västra Skaraborg.

- Tillgängligheten i till exempel Skara har varit dålig, jag tror att det blir bättre nu, säger han.

Principen är att en vårdpeng följer med varje patient som registrerar sig. Vårdpengen justeras utifrån förväntat vårdbehov och även andra socio-ekonomiska faktorer räknas in. Ju äldre patienten är, desto högre blir ersättningen.

Svårt för små orter?

I Falköping blir det nu fyra offentliga och två privata vårdcentraler i kommunen. Just här ser Bengt Andersson en liten fara att det kan bli för många , och att det i så fall kan bli dom mindre orternas vårdcentraler som på sikt kan få svårt att klara sig:

- Jag känner viss oro för vårdcentralerna i Stenstorp och Floby. Det vill till att invånarna är lojala med ”sin” vårdcentral på orten. Om allt för många väljer någon annan kan det bli svårt på sikt, menar han.

Locka läkare

Götene, Hjo, Mariestad Skövde och Gullspång är dom andra skaraborgska kommuner där patienterna kommer att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ. Bengt Andersson tror att etableringen av privata vårdcentraler kan göra det lättare för Skaraborg att rekrytera läkare.

Definitivt beslut om privata vårdcentraler fattas i regionstyrelsen 2 juni. Men allt talar för att det nuvarande förslaget blir verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista