Skaraborg

Polisledning vill dra in nattpoliser

Länspolisledningen vill dra ner bemanningen nattetid.
Polisfacket rasar nu mot planerna.

Förslaget gäller hela Västra Götaland, och för Skaraborgs del är det en polisbil i östra Skaraborg som kan komma att dras in för att spara pengar.

– Signalen är att det blir fritt fram för brottslingar, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson, som är ordförande för polisfacket i Skaraborg.

Hon har jobbat i radiobil på natten i 35 år, och sedan 1986 i Skaraborg.

För henne är förslaget att dra in en bil av fem i Skaraborg orimligt. Det innebär att en polisbil plockas ur tjänst nattetid från klockan två-tre på morgonen och fram till det att morgonens personal börjar.

– Ponera att vi stoppar en bil med en misstänkt drogpåverkad person. Då kanske länskommunikationscentralen ber oss att åka på en stöld eller en större trafikolycka istället. Vi tvingas alltså släppa personen, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson.

Besparingsförslaget bygger på händelserapporterna, som granskats för att se när behovet är stort, och bemanningen kan sänkas. Men det underlaget är missvisande, anser polisfacket som menar att polisarbetet kommer att begränsas till mer eller mindre akuta utryckningar.

– Allmänheten kommer inte att kunna få den hjälp den behöver och vill ha, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista