SKARA

Ännu en brand i Fornbyn i Skara

Sent på fredagskvällen började det brinna i halmtaket till en stuga i Fornbyn i Skara. Det var förbipasserande som upptäckte branden i ett tidigt skede och slog larm. Därför kunde räddningstjänsten släcka elden innan den hann sprida sig vidare i byggnaden.

Räddningstjänsten fick ganska snabbt branden under kontroll och den var släckt inom en timme. Brandmän kommer att finnas kvar på platsen med en tankbil, för efterkontroll, säger Peder Svensson, insatsledare vid räddningstjänsten i Skara/Götene.

Det har bara gått en knapp månad sedan det senast brann i Fornbyn. Då blev skadorna betydligt värre, säger Peder Svensson som inte vill uttala sig om någon tänkbar brandorsak.

– Det får polisutredningen utvisa, säger han.

Återigen har det brunnit i fornbyn i Skara.

Enligt polisen har någon anlagt en brand genom att antända ett halmtak.

Den här gången var det Rackebystugan som började brinna strax efter midnatt berättar Anna-Maria Claesson chef på västergötlands museum.

– Den ligger alldeles intill de byggnader som eldhärjades tidigare, säger hon.

Så sent som för fyra veckor sedan sedan drabbades fornbyn av en brand, som misstänktes vara anlagd, och som man inte hittat någon naturlig förklaring till.

Vid den branden förstördes flera historiska byggnader. Bland annat den så kallade Rackebyladan från 1700-talet, som flyttades till Fornbyn på 20-talet.

I nattens brand förstördes en gammal bostadslänga, även den från Rackeby socken. Stugan kan återställas igen berättar Anna-Maria Claesson som är orolig efter bränderna.

– Det blir att vi får fundera över säkerheten, och det är tråkigt för att det här är ju en park för folk. Två bränder inpå varandra är oroande, säger hon.

 

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista