Försvaret motarbetar vindkraft

Försvarsmakten är tveksamma till vindkraft i två områden i Falköpings kommun. Försvaret menar att de tänkta platserna för vindkraft står i konflikt med deras intressen.

Två av de områden som Falköpings kommun föreslagit som är inte lämpliga för vindkraft enligt försvarsmakten. Det ena väster om Falköping norr om Floby, och det andra ett par kilometer öster om Vartofta. Försvarsmakten var också en viktig faktor til att länsstyrelsen i början av maj inte kunde godkänna den tilltänkta vindkraftparken på Lunnekullen mellan Tibro och Karslborg.

– Den typen av anläggningar kan störa försvarsmaktens signalteknik, säger Jonas Svensson som är vakthavande informatör vid Försvarsmaktens informationsstab.

Eva Dahlgren förespråkar mer vindkraft i Falköping och är aktiv i Broddetorp vind AB. Hon har inte stött på patrull från försvaret tidigare och hoppas slippa det även framöver. Skulle det uppstå problem får man ta diskussionen med försvarsmakten och försöka lösa det menar Eva Dahlgren.

– Det finns ju skjutfält och anordningar lite varstans. Det beror på vilken möjlighet de ska få att påverka etableringen av vindkraft, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista