KArlsborg

Jobb-projekt för funktionshindrade

Det är ont om arbetsplatser i samhället, där funktionshindrade kan få möjlighet att prova på ett jobb. I Karlsborg finns ett projekt för att få fler unga personer med funktionshinder att komma ut på arbetsmarknaden.

På äldreboendet Haganäsets café jobbar just nu Anna Olsson och Lovisa Rubenson.

– Det är att träna upp oss socialt och för arbete, säger Anna Olsson.

Att prata med kunder går lättare och lättare, tycker Anna Olsson. Svårast är att sköta kassaapparaten och räkna pengar, men det är nåt som också går bättre för var dag. Om de bara får utföra arbetsuppgifterna i lugnt tempo och i en trygg miljö, utan stress, då går det riktigt bra.

Handledare i projektet i Karlsborg är Annika Alexandersson och hon är glad att kunna erbjuda arbetsträning till funktionshindrade personer under 30 år, för det är det ont om annars.

– Det är klart att det finns inte så mycket andra alternativ. Det är ännu svårare att komma ut för dem med någon sorts handikapp, säger hon.

Både Anna Olsson och Lovisa Rubenson har viss utbildning i caféverksamhet från gymnasiet och KomVux så jobbet på Haganäset passar dem fint. Arbetsträningen sträcker sig över fyra månader, men de kan få stanna längre på Haganäsets café om de vill. I framtiden är det här nåt som båda kan tänka sig att jobba vidare med.

Lovisa Rubenson och Anna Olsson fick plats på arbetsträningen genom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, tillsammans med Karlsborgs kommun. Kanske kan det beredas plats för fler än dem på Haganäsets café i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista