Unik dataspelsutbildning i Skbg

Högskolan i Skövde, tillsammans med Luleå universitet, blir först i Sverige med en utbildning i dataspelsutveckling. Den 120 poäng långa utbildningen, kommer lära 30 elever per år att författa, formgiva och programmera data- och tevespel.
- Vi vill ha människor som vill uttrycka sig med ljud, bild eller programmering, berättar Ulf Wilhelmsson, prefekt vid institutionen för humaniora vid högskolan i Skövde. Men det viktiga är att studenterna har intresse för berättande. Utbildningen innehåller kurser i bland annat dramaturgi, ljud- och bildanalys och manusförfattande. Den har två möjliga inriktningar, eleverna väljer huruvida de vill fokusera på design eller programmering. År 2003 kommer kommer försäljningen av TV- och dataspel omsätta 16,9 biljoner dollar, förutspår analysföretaget IDC. Och arbetsmarknaden för de framtida dataspelsutvecklarna har goda förutsättningar, tror Ulf Wilhelmsson. - Branschen som helhet har expanderat med ungefär 15% årligen och kommer antagligen fortsätta expandera ett tag till, säger han till Sveriges Radio Skaraborg. Det nya högskoleprogrammet i dataspelsutveckling kommer samköras av institutionen för humaniora och institutionen för datavetenskap. Högskolan i Skövde hoppas också kunna knyta näringslivet till utbildningen, i form av till exempel studentprojekt. Hösten 2002 startar de första eleverna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".