Fabriksarbetare sätts i skolbänken

Ett 20 tal företag inom tillverkningsindustrin i Skaraborg har skickat anställda som varslats eller som riskerar varsel på utbildning till Högskolan i Skövde. Innan midsommar kommer 650 personer gått de olika kurserna. 

Utbildningarna togs fram tidigare i år för att trygga jobben och utveckla anställdas kompetens under lågkonjunkturen.

– Jag tycker det är bra att ha något intressant att göra när det nu finns tid, säger Åsa Gilbertsson som arbetar på Volvo Penta i Vara och som nu går kursen.

Det är ett 20-tal företag inom tillverkningsindustrin i Skaraborg som valt att skicka sin personal på utbildning när det nu finns lite att göra i fabrikerna.

Anpassade
Utbildningarna, som är anpassade efter företagens behov, ordnas förutom av Högskolan också av Industrial Development Center, IDC och finansierar av regionen och kommunalförbundet.

– Under våren kommer sammanlagt cirka 650 personer gå utbildningarna, och lika många beräknas under hösten, berättar kursansvarig Tönu Köks.

– Utbildning stärker alltid den enskilde individen oavsett om man har kvar sitt jobb eller tvingas att söka ett nytt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista