Varning för Pop up fakturor

Kommunerna i Skaraborg har den senaste tiden fått många samtal från personer som fått falska fakturor via datorn. Nu varnar Annika Wilow Sundh, som är konsumentvägledare i Falköping, för den nya typen av bluff-fakturor på internet.

–Det verkar som om det är några Pop up som kommer upp med en faktura som man inte kan klicka bort, även om man startar om datorn kommer Pop up fakturan fram, säger Annika Wilow Sundh.

Antivirusprogram lösningen
Ett så kallat Pop-up fönster orsakas troligen av en programvara som installerats i datorn. Om programvaran installerats i smyg utan konsumentens vetskap kan det vara fråga om ett så kallat spionprogram. Lösningen är ofta att man installerar ett antivirusprogram som oskadliggör programmet.

Britiskt företag bakom fakturorna
Det är ett företag i Storbritannien som kräver användaren på 750 kronor för en tjänst som man påstås ha beställt trots att man inte gjort detta. Man ska aldrig betala för något som man inte köpt och inte heller ska man ringa upp det telefonnummer som står på meddelandet på datorn säger Annika Wilow Sundh. Är man osäker vad man ska göra ger hon följande råd:

–Ta kontakt med din bredbandsleverantör och fråga dem vad du ska göra, de har säkert fått frågan flera gånger förrut, säger Annika Wilow Sundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista