Svensson mot Europaparlamentet

I dag besökte Kristdemokraternas riktige veteran Alf Svensson Kinnarps kontormöbler på sin turné inför valet till Europaparlamentet den 7 juni. Den numera 70-årige Svensson driver en personvalskampanj, men han står först som nionde namn på KD:s lista.

Och trots att han har en undanskymd position på valsedeln så är han hoppfull inför att kryssas in i Europaparlamentet:

–Först måste partiet få tillräckliget med röster, men det är klart att jag sysslar med personval, om folk vill ha mig till Bryssel så kommer jag att åka dit, säger Alf Svensson.

Turbulens bakom Alf Svensson kandidatur
Alf Svensson hamnade på Kristdemokraternas lista inför valet till Europaparlametet trots att det från början inte var meningen. Svensson kom in i sista timmen under turbulenta förhållanden då KD:s partiledning valt att lyfta bort Lennart Sacrédeus från listan.

Sacrédeus petad av partiledningen
Sacrédeus som är EU-kritiker och även uttalat kritik mot aborter och homoäktenskap fick inte partiledningens stöd och istället lyfte man fram Alf Svensson som placerades på plats nio på listan. Och för Svensson kretsar dom viktigaste frågorna kring miljön och en expantion av EU länderna.

–Jag tycker fortsatt utvidning är viktigt, få med länderna på Balkan och även Ukraina. Men även miljöfrågan, det vore underbart att få vara med och förbättra situationen för Östersjön som ju inte är världens renaste vatten, säger Alf Svensson.

Först nionde på listan
Alf Svensson tror trots den blygsamma placeringen att han har en chans att bli inkryssad till Europaparlamentet, orsaken tror han är ganska enkel:

–Jag tror det är ganska enkelt, folk känner igen min nuna och jag har skaffat mig ett visst företroende genom alla år. Sedan tror jag även att folk tycker att erfarenhet inte är så dumt, säger Alf Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista