Kinnarps varslar anställda igen

Uppdaterad 11:51

Möbeltillverkaren Kinnarps varslar 145 personer om uppsägning vid tre av sina enheter i landet. Största nerdragningen görs vid fabriken i Kinnarp, där 80 kollektivanställda och 25 tjänstemän varslas.

Också fabrikerna i Jönköping och Skillingaryd berörs med 15 respektive 25 personer. Den globala lågkonjunkturen har lett till en vikande orderingång, och så sent som i oktober förra året varslades 24 anställda i Kinnarp om uppsägning.

Henry Jarlsson är företagets vd:

–Det känns givetvis besvärande då vi under många år lagt ner mycket kraft på att bygga upp en kompetens bland våra arbetare som nu kan komma att försvinna, säger Henry Jarlsson.

Vikande orderingång orsaken till varslet
Att man nu väljer att varsla 145 personer förklarar Henry Jarlsson med vikande orderingång, Kinnarps produkter är något som man i kristiden kan spara in på:

–Det som händer är att stora företag drar i nödbromsen, kontorsmöbler är en sak som man kan undvara ett eller annat år och då drabbas vi hårt, säger Henry Jarlsson.

VD:n tror att varslade kan finna nya jobb
Henry Jarlsson tror inte att dem som nu kommer att varslas går en dyster framtid till mötes, detta trots den djupa lågkonjunkturen:

–De är relativt unga och välutbildade, jag tror inte att dem kommer att ha några problem att få tag i nya jobb, det ska man ha klart för sig. Man ska inte tro att det är helt tyst idag på anställningssidan, säger han.

Annika Andersson
annika.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista