Essunga kan höja skatten

Essunga kommun planerar att höja skatten med 90 öre nästa år. Det blir följden av kommunens kärva ekonomi, säger Christer Aronsson, som är centerpartist och kommunalråd i Essunga:

–Som det ser ut idag måste vi göra det om vi ska kunna bibehålla vår kvalité inom skolan och vården, säger Christer Aronsson.

Men trots att man nu planerar att höja skatten med 90 öre så kommer det bli nödvändigt med besparingar i Essunga kommun.

Sparkrav på sju procent på alla verksamheter
Det kommer att bli allvarliga diskussioner om pengarna vid flera av de kommunfullmäktigemöten som hålls i kväll. I Falköping handlar det om att spara nästan sju procent - på alla verksamheter. Särskilda sparkrav kommer att läggas på äldreomorgen och skolan.

I Karlsborg kommer 12 anställda inom skolan att sägas upp, och i Hjo handlar det både om att hämta in de 4 miljoner i underskott som blev resultatet i fjol - och att klara det här krisåret där det kommer att fattas runt 16 miljoner.

Skattehöjning är nödvändig
Men medan många kommuner forfarande tvekar om hur pengarna ska sparas, så har politikerna i Essunga redan insett att en skattehöjning är nödvändig.

–Skattehöjning kommer det bli men exakt vilken siffra det kommer att handla om kan jag inte svara på, blir det ingen skattehöjning måste man ge sig på de frivilliga verksamheterna och det är en kortsiktig lösning tycker jag, säger Christer Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista