Kommuner väljer bort svenskt kött

Uppdaterad 17:07

Svenska myndigheter ställer höga krav på att grisar ska ha det bra på svenska gårdar. Men när kommuner köper råvaror till skolbespisning och äldrevård så är djurens välfärd inget man frågar efter.

När kommunerna väljer kött till skolor och äldreboenden vinner ofta billigare importerat kött över det svenska. Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort.

Grisbonden Peter Eriksson i Hjo tycker att det blir en slags dubbelmoral när riksdagen beslutar om hårda djurskyddsregler samtidigt som kommunerna inte bryr sig.

- Svenska grisar har det mycket bättre än grisar i andra länder och att bli bortvald av den som valt att vi ska ha strängare regler känns mycket konstigt.

Peter Eriksson menar att kommunerna ju är riksdagens förlängda arm ut i landet, och då borde kommunerna vara lika intresserade av djurvälfärd som man är från den lagstiftande nivån.

Frågar inte
Sveriges Radios kommunenkät visar att mer än hälften av kommunerna inte ställer alla frågor kring djurens välfärd; om de haft boxar med halmströ, tillgången till hel liggyta liksom frågor om GMO-fritt foder. 

Även i Skaraborg är ungefär 70 procent av kommunerna mer eller mindre ointresserade, visar enkäten.

Samtidigt har importen från Danmark fyrdubblats sedan 90-talet.

Ekot rapporterar i dag att djurhållningen på danska gårdar på sina håll är mycket dålig och kan liknas vid djurplågeri.

Peter Eriksson menar att det är bra om de kommunala beslutsfattarna får klart för sig att det är skillnad på djurvälfärd i Sverige och andra länder.

- Lösningen på det här borde vara att man upplyser dem som ska sköta upphandlingen om skillnaden och varför man får betala mer för svenskt kött.

EU lagar försvårar för kommunerna att köpa svenskt kött
EU:s lag om offentlig upphandling gör att kommunerna har svårt att ställa krav på god djuromsorg när man köper kött och andra livsmedel.

Därför blir det svårt att förhindra till exempel danskt fläskkött, trots att djurhållningen i Danmark är sämre än i Sverige.

Mona Gustafsson är upphandlingschef i Vara, Skara och Götene kommuner. Hon minns tidigare försök att ställa högre krav:

–Hos oss i Vara kom vi fram till vi inte kunde ställa krav som skulle gynna svenska producenter, det stod i strid med upphandlingsreglerna, säger Mona Gustafsson.

LOU går före svensk djurskyddslag
Svenska grisbönder har hårda krav på god djursomsorg. Samtidigt har konkurrensen och importen från Danmark ökat dramatiskt senaste åren, trots att det är väl känt att djurhållningen där är sämre. Lagen om offentlig upphandling gör att kommunerna inte kan hävda att svensk djurskyddslag ska gälla.

Kommuner försöker komma runt EU lagstiftning
Men flera kommuner i Skaraborg försöker nu hitta andra sätt att skärpa kraven utan att för den skull få EU-juristerna på sig. Det kan handla om att kräva till exempel tillräckligt med ligg-yta för grisen och andra konkreta krav som finns i svensk lag.
Eva Sundberg är kostchef i Skövde:

–Vi är tio kommuner som samverkar runt en ny livsmedelsupphandling och vi försöker se om det finns möjligheter, men det måste också ställas i relation till hur mycket det kostar, säger Eva Sundberg.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista