Skara

Nybygge förbättrar för folk och fä

Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara har fått en rejäl ansiktslyftning med bland annat en nybyggd ladugårdsdel och en helt ny mjölkningsanläggning. De nya lokalerna innebär att arbetsmiljön förbättras för både lärare och elever samtidigt som det blir mer plats för djuren.

Det var mycket folk som hade samlats på den soliga gårdsplanen i Uddetorp när den nya ladugårdsdelen invigdes. Efter tal och bandklippning släpptes så den första kalven in.

Satsningen på totalt 7,5 miljoner kronor har gett skolan en sprillans ny ungdjursladugård, en ny mjölkningsanläggning och ett nytt system för foder och utgödsling.

"Vi får bättre lokaler"
–Vi får väl bättre plats och bättre lokaler där vi kan lära oss mer, säger Anna Gunnarsson som går sitt första år på skolan och var med på invigningen tillsammans med sin klasskamrat Rickard Karlsson.

–Det kommer nog bli bra. I den gamla ladugården fick djuren gå i boxar men nu kan de gå i gångar och äta när de vill, berättar Rickard Karlsson.

Nödvändig utveckling
Att hänga med i den tekniska utvecklingen av jordbruket är nödvändigt, menar Rickard Karlsson.

–Jo, det är ju viktigt för att kunna arbeta effektivt på en gård sen, säger han och får medhåll från Anna Gunnarsson:

–Ja, och att man kan anpassa sig till olika arbetsmiljöer om man flyttar från ett ställe till ett annat.

Måste vara uppdaterade
Alla elever som går ut i år har fått arbete och Uddetorp har ett gott rykte. Därför gäller det att skolan och lärarna alltid är uppdaterade i sin undervisning, menar rektorn Bengt Weidow.

–Det måste vi ju vara. Vi kan inte utbilda elever som inte vet hur en modern anläggning fungerar. Skolan har ett uppdrag att utbilda för framtiden.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista