Lidköping

Utpressare inför rätta

I dag hålls förhandlingar i Lidköpings tingsrätt mot fyra personer mellan 16 och 27 år, som står åtalade för utpressning mot en 27-årig man från Varatrakten. Mannen ska ha pressats på över 30 000 kronor.

Vid flera tillfällen har de fyra personerna, en 27-årig kvinna, och tre män mellan 16 och 24 år besökt en 27-årig man vid hans bostad i Vara trakten och pressat honom på pengar.

Anledningen till utpressningen var att den 27-åringe mannen tidigare stulit ett släp av kvinnan, som hon själv spårade upp och hämtade tillsammans med sin pojkvän.

Men i början av april kom kvinnan, pojkvännen och ytterligare två män tillbaka hem till mannen utanför Vara och krävde honom på 20 000 kronor. Pengar som kvinnan säger sig lagt ut när hon spårat och hämtat släpet.

Vapen med sig
De fyra gjorde hotfulla uttalanden om att de hade vapen med sig och att de skulle misshandla 27-åringen.

I mitten av april kom en av männen och hämtade pengarna, som han sedan lämnade över till kvinnan.

En vecka senare åkte två av männen hem till 27-åringen igen. Den här gången hade de med sig flera kamrater. De pressade honom på 13 000 kronor och hotade att misshandla honom.

Efter ett par dagar åkte en av männen till en på förhand uppgjord mötesplats i Skara, för att hämta pengarna. 

27-åringen hade då anmält utpressningen till polisen som grep mannen.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista