Travkungen åtalas - åklagare tror på en fällande dom

Uppdaterad 17:23
Stjärnkusken Åke Svanstedt åtalas för anstiftan till djurplågeri, alternativt främjande av brott mot djurskyddslagen, och hans tidigare anställde, tränaren Carl Johan Jepson åtalas för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Dessutom åtalas Svanstedts närmaste medarbetare Glenn H Persson för medhjälp.

Enligt åtalet har Åke Svanstedt på Bjertorp utanför Vara och två av hans medarbetare under åren 2004 och 2005 begått brotten. Åklagaren räknar i åtalet upp nio olika hästar som ska ha plågats av elstötar under träning. Tränaren Carl Johan Jepson är den som ska ha utfört djurplågeriet, medan Svanstedts närmaste man Glenn H Persson åtalas för medhjälp i ett fall.

Svanstedt själv ska ha känt till det, och förmått Jepson att utföra brotten, och åtalas därför för anstiftan till djurplågeri, alternativt främjande av brott mot djurskyddslagen.

Förväntar sig fällande dom
–Ja, jag har bedömt att det finns skäl för åtal och att jag kan förvänta mig en fällande dom. Vittnen har sett och hört olika saker, några har sett själva användningen och några har pratat med Åke Svanstedt om det. Så det är den sammantagna bilden helt enkelt, säger kammaråklagare Anders Gustafsson.

"Väldigt svag besvisning"
Men Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky tycker inte att bevisningen räcker för ett åtal.

–Jag blev väldigt förvånad. Enligt mitt sätt att se på det är bevisningen väldigt svag, säger Silbersky till Radio Skaraborg.

Nekar till anklagelserna
Leif Silbersky har varit i kontakt med Åke Svanstedt i dag, och säger att han fortfarande nekar till alla anklagelser.

–Han har tidigare tillbakavisat dem och det gör han fortfarande. Han har inte vetat om, och tror fortfarande inte, att någon har använt sig av grisfösare i hans stall.

Vad har han sagt annars när ni har talats vid i dag?
–Det stannar mellan oss men jag kan säga så mycket som att hans position är helt oförändrad, han har inte gjort något brottsligt.

Hotade med Hells Angels
Glenn H Persson åtalas också för ännu ett brott: Övergrepp i rättssak. Han har nämligen hotat en kvinnlig lärling med Hells Angels om hon inte drog tillbaka de anklagelser mot honom, som hon hade lämnat i ett polisförhör.

–Ja, det är självklart mycket allvarligt. Enligt lagstiftningen är det ett allvarligare brott än själva grundbrottet så självklart är det allvarligt att man hotar vittnen, menar Anders Gustafsson.

Det var i november i fjol som Kalla Fakta i TV 4 hävdade att travtränaren Åke Svanstedt använder så kallade grisfösare. Sedan dess har saken utretts först av Jordbruksverket, och därefter av polis och åklagare.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

FAKTA: SVANSTEDTAFFÄREN

 • 30 november 2008
  TV4:s Kalla Fakta avslöjar anklagelserna mot Åke Svanstedt. En anonym person hävdar att Svanstedt beordrat anställda att använda en så kallad grisfösare för att få hästarna att springa fortare. Svanstedt nekar till alla anklagelser.
 • 13 december 2008
  Jordbruksverket har tagit emot flera anmälningar mot Åke Svanstedts träningsmetoder. Samtliga uppgiftslämnare är anonyma, vilket gör myndighetens arbete svårare.
 • 19 december 2008
  Åklagarmyndigheten i Skövde inleder en förundersökning mot Åke Svanstedt efter att Jordbruksverket lämnat in en åtalsanmälan om djurplågeri.
 • 23 december 2008
  Svenska travsportens centralförbund häver Svanstedts körförbud, som gällt sedan den 18 december.
 • 25 mars 2009
  En före detta anställd hos Åke Svanstedt misstänks för djurplågeri. Misstankarna gäller händelser under 2004 och 2005 då mannen ska ha drivit på hästar hos Svanstedt med hjälp av så kallades grisfösare.
 • 26 mars 2009
  Ytterligare en av Svanstedts anställda delges misstanke om inblandning i att ha drivit på travhästar med elstötar. Han nekar till brott.
 • 2 april 2009
  Åke Svanstedt delges misstanke om brott.
 • 26 maj 2009
  Åke Svanstedt åtalas för anstiftan till djurplågeri alternativt främjande av brott mot djurskyddslagen men nekar fortfarande till alla anklagelser. Hans tidigare anställde, tränaren Carl Johan Jepson åtalas för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.
  Även Svanstedts närmaste medarbetare Glenn H Persson åtalas för medhjälp. Persson åtalas dessutom för övergrepp i rättssak efter att ha hotat en kvinnlig bekant om hon inte drog tillbaka sina anklagelser mot honom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista