"Jag vill inte ha urvattnade beslut"

För att EU ska kunna agera enat i utrikesfrågor måste vetorätten för enskilda länder slopas på det området och Sverige får finna sig i att kunna bli nedröstat. Det anser Centerpartiet och tredje namnet på deras lista i EU-valet, Abir al Sahlani.

När USA invaderade Irak stod EU splittrat och kunde inte enas om en gemensam linje. Fyra länder valde att invadera tillsammans med USA, medan andra var starkt emot kriget. Följden blev att EU blev bakbundet och inte kunde agera med en gemensam röst.

Handlingsförlamat EU
Abir al Sahlani är själv från Irak och kom ensam till Sverige när hon var 15 år. Efter kriget var hon tillsammans med sin pappa engagerad i den irakiska politiken, men tvingades tillbaka till Sverige efter att ha hotats. Hon ser att EU skulle ha kunnat spela en större roll efter kriget, om de hade kunnat enas.
–Även efter kriget fortsatte EU att titta på medan det irakiska folket systematiskt mördades av al Qaida, säger hon. Man var inte där på plats och försökte bygga upp demokratin.

Sverige får anpassa sig
Centerpartiet vill slopa kravet på enighet inom EU när det gäller utrikesfrågor. Att Sverige skulle kunna tvingas anpassa sig till en politik som går mot den egna linjen är något man får finna sig i, menar Abir al Sahlani.
–Problemet med vetorätten är att man får urvattnade beslut, säger hon. Om man istället hade majoritetsbeslut skulle länderna tvingas argumentera mer för att få med de andra på sin linje.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista