Skövde

Dyrare skola när företag tar över

Skövde kommun ska inte längre bedriva undervisningen i svenska för invandrare. När kommunen nu har upphandlat tjänsten så ratas den egna verksamheten av ett dyrare alternativ.  ABF Göteborg tar över verksamheten. Orsaken är att Skövdelärarna saknar kompetens.

Socialnämnden beslutade tidigare i våras att konkurrensutsätta flyktingarnas svenskundervisning, som i dagsläget bedrivs av den kommunala vuxenutbildningen i Skövde. Nu när upphandlingen är avslutad så ratas kommunens egen verksamhet till förmån för ett dyrare alternativ.

ABF i Göteborg tar över undervisningen och det kommer att kosta kommunen 40 000 kronor mer i månaden. Samtidigt riskerar åtta av de nuvarande SFI-lärarna att stå utan arbete.

Högre kompetens krävs
Det var inte priset som avgjorde, utan kvalifikationerna. Lärarna i Skövde har inte den kompetens som socialnämnden nu kräver, säger Hans Dahlén, upphandlingschef i Skövde kommun.

- Bland annat ställs kravet att lärarna ska ha 60 högskolepoäng, och det uppfyller inte nuvarande lärare, säger Hans Dahlén.

ABF garanterar att deras lärare ska uppfylla ställda krav.

Det blir alltså inte tal om att anlita de lärare som finns i dag?

- ABF i Göteborg ska ha lärare som uppfyller våra krav, om det sedan blir Skövdelärare eller Göteborgslärare, det vet vi inte.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista