Blommans färg - en vetenskap

Snart kan blomsterrabatterna planeras utifrån en vetenskaplig teori om hur olika blommors färger fungerar ihop. Nina Nilsson är doktorand och lärare på Dacapo Hantverksskola i Mariestad. Hon är den första personen någonsin som forskar kring rabatters färgkomposition, och hon tycker att vi i allmänhet är dåliga på att tänka på färgsättningen i rabatterna.

Nina Nilsson forskar kring färgkompositioner i rabatter- dels har hon utarbetat en metod för hur man kan återskapa historiska rabatter, bland annat med hjälp av gamla ritningar och fotografier.

Studerar färglära

Men hon studerar också färglära, för att förstå vad det är som gör att vissa rabatter upplevs som harmoniska och inte andra. Hon pekar på en stor urna där många lila penséer och några gula har planterats tillsammans, och förklarar varför den kombinationen fungerar:

Forskningen beräknas vara klar om ett och ett halvt år, och Nina Nilsson har bland annat som mål är att hennes metoder ska användas i trädgårdsundervisning i framtiden.

Marie Schnell-Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista