Skara

Travexpert: Åtalet skadar travet

Åtalet mot stjärnkusken Åke Svanstedt från Kvänum och två medarbetare är ett hett diskussionsämne inom travsport just nu.
Travexperten Lennart Persson är bestört, om anklagelserna är sanna att Svanstedt skulle ha fuskat sig till framgångar.

Lennart Persson är redaktör för travnet, som är en internetplats för travsporten.

–Åtalet som rör djurplågeri skadar travet i högsta grad. Sen är dom som spelar och sysslar med trav ganska hårdhudade. Men dom som inte är så jätteintresserade undrar naturligtvis vad travfolket håller på med, säger Lennart Persson.

Han är bestört över åtalet.

–Svanstedt är ju en av de bästa travtränarna vi har och om det här är sant har han ju fuskat sig till framgångar.

Redan i kväll kör Åke Svanstedt på Solvalla samtidigt som hans närmaste medarbetare Glenn H Persson, som också åtalats, kör på Axevalla.

–Normalt skulle det varit protester och burop men travsporten fungerar inte så, säger Lennart Persson. Många hoppas nog innerst inne att Svanstedt och hans medhjälpare är oskyldiga. Däremot kan man ju undra om det är rätt att dom sitter och kör när dom är under åtal.

När anklagelserna i TV4 kom i december stängdes Åke Svanstedt av från travsporten en tid.

–Men Travförbundet anser uppenbarligen att det begick ett fel då eftersom Svanstedt nu får köra trots att han har åtalats, säger Lennart Persson.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista