Skaraborg

Satsar en miljon på nattambulans

Uppdaterad 16:03
I dag beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i östra Skaraborg att lägga en miljon kronor för att kunna bemanna ytterligare en nattambulans. Men Elisabeth Hellström, verksamhetschef för ambulanssjukvården, är tveksam till beslutet.

Det har stormat en del kring ambulanserna den senaste tiden. Förra årets omorganisation, där resurser togs från östra Skaraborg för att de västra delarna skulle få bättre täckning, har kritiserats av invånare i kommuner i utkanten av området, där väntetiderna har ökat nattetid.

Antalet larm ökar
Men Lars-Erik Lindh, ordförande i östra Skaraborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, säger till Radio Skaraborg att det egentligen inte är brist på ambulanser, utan att beslutet om en extra ambulans nattetid mer handlar om att stilla folks oro. Men man har också sett ett ökat antal larm dagtid.

–Antalet utlarmningar har ökat under 2008 med 10-12 procent dagtid, och då kan man kanske förvänta sig att den ökningen kommer att ske nattetid, säger han.

Oklart vart ambulansen placeras
Beslutet om den extra ambulansen fattades under dagen. Nämnden har inte tagit ställning till var ambulansen ska placeras, men förutsätter att sjukhusstyrelsen placerar den i östra Skaraborg.

Men att utöka bemanningen med en extra ambulans räcker inte för att ta bort väntetiderna i Skaraborgs utkanter, menar verksamhetschefen Elisabeth Hellström.

"Jag ställer mig frågande"
Hon tycker att man behöver se i ett större perspektiv när man fördelar pengarna.

–Med det underlag som finns i statistiken ställer jag mig frågande till beslutet. Det går inte att klara alla ytterområden med en ambulans. 

–Jag tror att det är viktigt att se att alla resurser används så väl som möjligt. Det är viktigt att vi har ambulansresurser men det är lika viktigt att vi har övriga sjukvårdsresurser. Man måste titta på helheten, menar Hellström.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista