Skövde

Oförtjänt rykte anser Rydskolans lärare

På Rydskolan i Skövde tar man nu krafttag för att förbättra skolans rykte. Som Radio Skaraborg berättat är det många blivande sjuor som valt bort skolan för att istället söka sig till Helenaskolan i centrala Skövde.

Magnus Andersson är lärare på Rydskolan och ansvarig för de nya sjuorna. Han menar att orsaken till massflytten är rykten och fördomar.

– De förhållanden som ligger till grund för skolans rykte finns också på andra håll i samhället, inte bara i Ryd. Det har gjorts en höna av en fjäder, säger han

För en skola som de senaste åren genomgått ett ansiktslyft för i runda slängar 170 miljoner kronor är naturligtvis elevtappet ett stort bakslag. För två år sedan fanns det fem klasser och nu ser det alltså ut som att det bara blir två sjundeklasser till höstterminen. Tommy Gustavsson går i nian och han förstår att folk utanför lätt kan tro att det är otryggt runt skolan men att det inte stämmer överens med hur det faktiskt är.

– Nej, det är nog bara ett rykte faktiskt. Det känns tryggt här. Det är inte så mycket bråk som det sägs vara.

Och eleverna som började för ett år sedan håller med. Lisa Olèn går i sjuan och kom från fjärilskolan förra året och hon hade själv hört rykten om skolan.

– Jag trodde det skulle vara dåligt. Jag hade hört rykten om att det skulle vara dåligt, men när jag kom hit såg jag att det stämmer inte, säger hon.

Och Magnus Andersson menar att det i slutändan är upp till dom vuxna att motverka fördomar och rykten inte styr vilket skola barn väljer.

– De vuxna måste sprida en sann bild av hur det egentligen förhåller sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista