Skövde

Sänkt lön räddar jobben

Uppdaterad 14:08

De 350 senast varslade på Volvo Powertrains fabrik i Skövde kommer att få behålla sina jobb.
Orsaken är att fackförbundet IF Metall gått med på att sänka arbetstiden och lönerna för samtliga anställda på företaget.
Vid Skövdefabriken röstade hela 86 procent av medlemmarna ja till avtalet.

Avtalet med företagsledningen för Volvo Powertrain (som ingår i Volvokoncernens enhet för motorer och växellådor) innebär att varslet om uppsägning av 600 arbetare i Skövde och Köping från den 22 april i år hävs.

Det löper från den 1 juni i år till och med den 31 mars 2010.

Arbetstiden sänks med 20 procent och lönen maximalt åtta procent under avtalsperiod.

Företaget garanterar att inget nytt varsel läggs under avtalstiden.

Vill inte ha fler uppsägningar
– Jag röstade ja för att det inte ska bli fler uppsägningar. Jag får försöka överleva. Det är ju svåra tider nu, säger arbetaren Zoran Radosavljevic som röstade ja till sänkt lön.

I de omröstningar som ägde rum bland IF Metalls medlemmar tidigare i veckan röstade en majoritet för det föreslagna avtalet.
I Skövde sa 86 procent ja till avtalet och i Köping 93 procent.

Avtalet gäller 2 450 arbetare i Skövde och Köping.

Löfte om inga fler varsel
– Företaget lovade att de drar tillbaka det tredje varslet och det blir inga fler varsel under avtalstiden, säger Lars Ask, ordförande i IF Metalls fackklubb på Volvo Powertrain i Skövde. Såna här avtal är aldrig bra men vi valde mellan tre omöjliga alternativ: sänkt lön, förkortad arbetstid eller arbetslöshet.

– Nu kan vi anpassa kostnaderna efter den volym motorer vi tillverkar och behålla kompetensen. Det är viktigt när konjunkturen vänder, säger Rickard Lundberg som är ställföreträdande platschef i Skövde.

Tjänstemännen förhandlar om kortad arbetstid
Redan tidigare finns ett avtal med tjänstemannaklubbarna i Köping om sänkt lön och arbetstidsförkortning.
Förhandlingar pågår om ett avtal om arbetstidsförkortning för övriga tjänstemän inom företagets svenska division.

–Avtalen om arbetstidsförkortning är mycket viktiga för oss då de gör det möjligt att behålla kompetensen i företaget trots den mycket kraftigt minskade efterfrågan, säger Peter Karlsten, VD för Volvo Powertrain.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista