Västra Götaland

Regionen kan slås ihop med Värmland

I dag träffas representanter från Västra Götalandsregionen och deras kollegor från landstinget i Värmland på ett möte i Sunne för att diskutera en sammanslagning.

Det är en kärntrupp på nio representanter från varje län som träffas i värmländska Sunne för att ta de första trevande stegen mot en sammanslagning.

–I dag träffas vi för första gången för att diskutera om vi ska gå vidare med en utredning, säger Ulrik Andersson som är landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.

Vad kan ni vinna på en sammanslagning?

–Den diskussionen vill vi inte ta nu innan vi bestämt om att göra en utredning, säger Ulrik Andersson.

Han säger att Värmland och Västra Götaland redan nu har goda relationer med varandra.

–Vi kanske kan få en starkare tillväxt och bättre livsmiljö för våra invånare om vi går samman.

Men han medger att det finns värmlänningar som ställer sig frågande till en sammanslagning och undrar vad som egentligen kommer att bli bättre.

–Det är viktigt att vi i dag gör en tidsplan för en utredning och listar de viktigaste frågorna i samband med en sammanslagning. Det handlar ju bland annat om regional utveckling, sjukvård och kultur, säger Ulrik Andersson.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista