Brist på blod även i Skaraborg

Det behövs mer blod till sjukhusen i Skaraborg. Tidigare i veckan rapporterades om akut blodbrist på universitetssjukhusen och även i Skaraborg märks att lagren inte fylls på lika lätt som tidigare.

– Vi har ju märkt på senare år att det är lite tuffare att hålla lager. Vi har ingen akut brist men vi har inte riktigt de lager som vi skulle vilja ha, säger Karl Berggren är medicinskt ansvarig för blodcentralerna i Skaraborg.

– Man vet aldrig riktigt när det blir en riktigt stor åtgång. Det kan vara svåra trafikolyckor, vi kan ha andra patientgrupper som drar mycket blod, och sammanstrålar de här patienterna så kan man lätt tömma sitt lager.

Hjälper varandra
Blod är en färskvara och därför måste lagren fyllas på hela tiden. Om blodet tar slut på ett sjukhus finns möjligheten att få hjälp från en annan blodcentral. I Västra Götalandsregionen samarbetar man ofta på det sättet och Sahlgrenska i Göteborg är ofta i behov av mycket blod.

 Grundförutsättningarna för att få ge blod är att man är frisk och mellan 18 och 65 år.

– Skaraborgarna har alltid ställt upp jättebra genom åren men det är inte lika enkelt att få in blodgivare som det var tidigare, samtidigt som behovet av blodkomponenter ökar. S det är en tuff balans.

Blodbuss
Ett alternativ för att få in mer blod är att införa en blodbuss som kan ta sig till folk ute på landsbygden. Men några sådana planer finns inte i nuläget enligt Karl Berggren.

– Vi har diskuterat det här men i nuläget ser vi inte det här. Det är stora investeringar. Vi försöker så gott som det går på andra sätt att upprätthålla det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista