300 jobb i farozonen på Volvo PV i Skövde

300 jobb vid Volvo Personvagnars motorfabrik i Skövde är i farozonen på grund av tappad produktion till utlandet. Orsaken är att Skövdefabriken inte fått några klara besked från ägaren Fords ledning om den framtida tillverkningen. - Ingen vet när Ford tar sitt beslut, säger Bengt-Göran Franzén, som är metallfackets vice ordförande på Volvo Personvagnar i Skövde.
Den amerikanska flaggan vajade på Volvo PV:s östra fabrik i Skövde i går, en symbolik som är mycket passande för det rådande läget. Oron är stor hos facket och bland de 1 500 anställda för fabrikens framtid. - Tidigare när vi diskuterade framtiden hade vi chefsskapet på Volvo i Göteborg. Nu sitter de på andra sidan Atlanten hos Ford i Detroit. Dit har vi inga tentakler så vi kan påverka besluten, säger Bengt-Göran Franzén. Skövdefabriken fick i år det chockartade beskedet, att den förlorar tillverkningen av den sexcylindriga motor som utvecklats av ingenjörerna i Skövde och Göteborg. Samtidigt lovade Ford tillverkningen av en annan motor. Men löftet har ännu inte realiserats, och det oroar metallfacket. - Får vi ingen ersättningsproduktion riskerar 300 personer att förlora sina jobb, säger Bengt-Göran Franzén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".