Falköping

Vallokalen kan vara låst på söndag

På söndag den 7 juni finns chans att göra sin röst hörd i EU-parlamentsvalet. Om man kommer in i vallokalen vill säga. För i fem av Falköpings valdistrikt står fel tider tryckta på röstkorten. 

– Vi trodde att det var Länsstyrelsens sak att informera, men det var vårt ansvar, säger Kenneth Österberg, valsamordnare i Falköpings kommun om varför tiderna inte stämmer.

Det hela började med att Falköpings kommun ansökte om kortare öppettider för fem mindre valdistrikt. De kortare öppettiderna godkändes av Länsstyrelsen men Falköping missade att informera Valmyndigheten om de nya tiderna.

Nu gäller det alltså att folk får reda på misstaget så att ingen blir snuvad på sin rösträtt.

De nya öppettiderna för vallokalerna Odensberg, Kättilstorp, Åsarp, Gudhem och Broddetorp är 9-13 och 17-21.  

Reparera misstaget
För att reparera sitt misstag har Falköpings kommun annonserat i Falköpings Tidning och man hoppas att informationen ska nå fram till de berörda. Att ändra öppettiderna till de ursprungliga eller att göra personliga utskick är inte aktuellt enligt valsamordnare Kenneth Österberg.

– Vi tycker vi har gjort allt vi kan. Att göra tvärtom och ha öppet enligt röstkortets tider skulle bli lika krångligt eftersom vi då måste samla alla och ta ett nytt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista