Falköping

Fler drabbas av byggfusk

Allt fler privatpersoner utsätts för fuskande byggfirmor, under de senaste två åren har antalet klagomål till Allmänna Reklamationsnämnden ökat med 40 procent. Lars-Åke Andersson i Kinnarp är av många som råkat illa ut, han anlitade en byggfirma för att gjuta en betongplatta till sitt nya garage, men det blev inte som han hade tänkt sig.

Det var för några veckor sedan som ett byggföretag började gjuta Lars-Åke Anderssons garage. Men snart stod det klart att allt inte blev som det var tänkt. Betongplattan som utgör grunden blev sned med ojämnheter som Lars-Åke Andersson nu måste fixa till, han har hyrt utrustning och anlitat en annan firma som ska hjälpa honom.

– Det är dåligt gjort om man säger så, det har varit väldigt jobbigt. Man har ju inte räknat med något sådant här och har mått väldigt dåligt, säger han.

Ojämnheterna kostar honom tid, och inte minst många tusentals kronor. Lars-Åke Andersson är långt ifrån ensam om att fått problem med byggföretag som har slarvat.

Annika Wilow Sundh är konsumentsekreterare i Falköping, hon ser en tydlig trend där fler och fler konsumenter vänder sig till henne med frågor som rör problem med byggföretag.

– Det beror på att det har varit högkonjunktur och många har byggt om sina bostäder.

Och när det blir fel är det viktigt att man har ett skrivet kontrakt med byggfirman som man vet vad det är som gäller, många har inte det och så var det även för Lars-Åke Andersson.

– Nej, jag hade ett muntligt avtal.

Kommer du att ingå fler muntliga avtal med byggfirmor?

– Nej, det kommer jag inte att göra, avslutar Lars-Åke Andersson. 

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista