LIDKÖPING/VÄNERN

Flygplan nödlandade i Kinneviken

Uppdaterad 14:08
Ett mindre flygplan tvingades på måndagsmorgonen nödlanda i Vänern utanför Lidköping  Två personer befann sig ombord. De båda ska ha klarat sig oskadda, men fördes till sjukhus för kontroll.

Larmet till Räddningstjänsten kom vid tio i åtta på morgonen. Planet hade startat från Hovby flygplats och besättningen rapporterade efter en stund till flygledningen om motorproblem. Också vittnen ska ha sett att planet hade problem när det befann sig över vattnet i Kinneviken på östra sidan av Kålland.

Två män oskadda
De två personerna ombord, två män 67 och 59 år gamla, kunde ta sig ur planet efter nödlandningen och simmade därefter in till land. De ska ha klarat sig oskadda.

Enligt uppgift till SR Skaraborg ska planet tillhöra Lidköpings motorflygklubb.

Bärbel Thim bor vid Blänkåsviken och blev ögonvittne till nödlandningen. Hon berättar hur hon upptäckte planet strax före klockan åtta.

– Jag satt på altanen och såg en skugga över mitt huvud och blev rädd. Jag tittade om det var ett segelflygplan eller ett plan med pontoner. Då såg jag att det var ett motorplan utan fungerande motorer. Jag tänkte att, han störtar nog i vattnet här!

Styrde in mot land
Planet vände dock in mot land och rakt mot Bärbel Thims hus.

– Jag blev jätterädd och sprang i väg och tog telefonen med mig. Men sedan såg jag att han styrde in i viken och landade mellan två öar.

Bärbel Thim larmade om nödlandningen som just skett och tog sig ned till vattnet, där hon såg hur två personer simmade mot land.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra. Det var ju ett under att han kunde styra så som han gjorde! Jag är jätteglad att de klarade sig.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista