Tibro

Hundbiten åttaåring opererad

Uppdaterad 15:07
En åttaårig flicka blev på måndagen svårt biten i ansiktet av en hund. Enligt inre polisbefäl i Skövde fick flickan betydande skador i ansiktet. Hunden har nu avlivats.

Det var när flickan och hennes mamma besökte bekanta i Tibro, som en golden retriever attackerade barnet.

Flickan fördes till Kärnsjukhuset i Skövde med svåra ansiktsskador och hon har opererats. Enligt uppgifter från sjukhuset kommer flickan troligtvis inte att få några framtida men av angreppet.

Det finns inga misstankar om brott och hunden avlivades under tisdagen.

Orsaken till hundattacken är inte känd, men enligt en hundpsykolog kan hundar med smärta angripa människor.

Smärta tänkbar orsak
Sjukdom och smärta hos hunden är en vanlig orsak till att den blir aggressiv och angriper, säger hundpsykologen Anders Hallgren.

– Då behövs det ganska lite av sådant de upplever som provokation, det kan bara vara att ett barn eller en vuxen kommer fram.

Anders Hallgren berättar att på den tiden då han arbetade aktivt med problemhundar, så visade det sig 80 procent av hundarna som var aggressiva kände någon form av smärta. 

– Det kan vara tandvärk, huvudvärk och ryggproblem. Om du ser 100 hundar så har 60 procent något fel med ryggen. Precis som med människor så känner inte alla av det, men en del blir väldigt påverkade av det.

Hård avel påverkar
Rasen Golden retriever är känd som en vänlig familjehund, men hård avel kan leda till förändringar i psyket. På 80-talet kom det fram en hel del aggressiva Golden retrievrar, berättar Anders Hallgren.

– Jag gjorde stamtavelanalyser på den tiden och det visade sig att det var inavlade linjer från England som man fortsatte att inavla i Sverige. Det var för skönhetsbedömningen, att de skulle se vackra ut på utställning.

Nu pågår ett arbete inom Svenska Kennelklubben för att ändra på detta, så att mer än skönhet och utseende ska bedömas.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista