Skövde

Lärarprotester mot skolbesparingar

Lärarförbundet protesterar mot planerade skolbesparingar. I går kväll lämnade förbundet över nästan 2 000 namnunderskrifter till politiker i Skövde kommun.

"Låt inte eleverna betala krisen" var budskapet när Lärarförbundet protesterade mot nedskärningarna inom skolans värld, som man befarar kommer att drabba eleverna.

– Jag är orolig. Gör man sådana här besparingar och neddragningar är det självklart att det syns. Men nu är botten nådd, vi kan inte trolla med knäna längre, säger Eivor Börgesson Jonsson, sekreterare i Lärarförbundet Skövde.

Igår överlämnades en säck med 2000 vykort till ledande politiker i Skövde. På varje kort fanns en namnunderskift och tanken är att de ska få politikerna i Skövde att fundera en extra gång över vad ytterligare neddragningar inom skolan kan leda till.

Barn med särskilda behov drabbas

Utbrända lärare och alldeles för stora klasser, är Lärarförbundets skräckscenario.

– Som jag ser det är det barn med särskilda behov som drabbas hårdast. Som klasslärare kan du ha vilka härliga ambitioner som helst men du har bara din vanliga tid. Du hinner inte lägga så mycket tid på de här som behöver lite extra stöd. Och de har exakt samma rätt som alla andra, säger Eivor Börgesson Jonsson.

Det här läsåret har 476 lärare arbetat i grundskolorna i Skövde, enligt Skolverket. För två år sedan var det 511. Omräknat i heltidstjänster betyder det att mer än 40 lärare har försvunnit sedan läsåret 2006/2007.

Vill ha extra pengar från regeringen

Lärarförbundet känner stor oro för att kommunen kommer spara ännu mer de kommande åren och vill därför att regeringen ska skjuta till extra pengar.

– Ja, det vill vi. Vi i Skövde vet att det blir ett minskat skatteunderlag här och det klart att det kommer att märkas. Får man ingen hjälp eller stöd måste man spara någonstans. Men vi anser att man ska undanhålla skola och förskola från de besparingarna. Skoltiden går inte i repris.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista