Okunskap bakom byggfel

Antalet klagomål på hantverkare har ökat. En förklaring till att klagomålen ökar kan vara en okunskap inom yrkeskåren om vilka regler som gäller, tror Bo Kristoffersson, som driver Hovby rör utanför Lidköping.

Antalet klagomål på hantverkare har ökat. Förra året kom det in drygt 4300 samtal till konsumentrådgivarna i Skaraborg som gällde missnöje med hantverkare.

Men det är inte alltid medvetet fusk som ligger bakom anmälningarna, utan det kan också handla om okunskap inom yrkeskåren.

-Jag tror att många inte sitter inne med de branschkunskaper och de branschregler som varje yrkesgrupp bör kunna. Regler dateras upp efterhand. Det gäller att man följer vad som händer hela tiden, säger Bo Kristoffersson.

Inredningstrender skapar problem

Han tror att den starka inredningstrenden idag gör att folk övertalar hantverkare att bygga på fel sätt, vilket leder till skador och ännu fler klagomål.

– Ofta blandar man exempelvis keramik med trä i våta delar av ett badrum, och det finns ingen praktisk genomförbarhet av det. Det är klart att om kunden trycker på kanske man bygger så. Då blir det problem, säger Bo Kristoffersson.

Han spår att klagomålen kommer att öka ytterligare de närmaste åren, eftersom det just nu är en ökning av antalet fastighetsreparationer, främst inom miljonprojektets hus från 1960-och 70-talen.

-Där har vi precis börjat med alla renoveringar. Det är klart att med den ökningen så måste också felen öka. Klagomålen kommer att stiga i och med att vi kommer att nå en peak om några år, säger Bo Kristoffersson.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista