Få ungdomar utbildar sig inom livsmedelsindustrin

Nästan sex av tio ungdomar i övre tonåren kan tänka sig att jobba inom livsmedelsindustrin. Det visar en undersökning som Skara kommun har gjort. Trots det är det mycket få gymnasieelever som vill gå livsmedelstekniska linjen. - Om jag får vara lite kritisk så tror jag inte att syo-konsulenter och lärare vet vad vi egentligen gör, säger personalchef Bengt Olsson på Dafgårds livsmedelsfabrik i Källby utanför Lidköping.
Bengt Olsson tror att eleverna uppmanas av syo-konsulenterna, att söka till natur- och samhällsprogrammet istället för utbildningar till livsmedelsindustrin. - Lite vanvördigt kanske de säger att kan du inte komma in på nån linje kan du alltid söka dig till livsmedelsutbildningen, tror Bengt Olsson. Personalchefen på Dafgårds tror att syo-konsulenterna och lärarna har kvar sin uppfattning om hur det såg ut inom livsmedelsindustrin för 20 år sedan. - Men så ser det ju inte ut i dag, säger Bengt Olsson. Han vill nu skapa en ny mera tekniskt inriktad utbildning på gymnasiet, som kan ge jobb direkt inom livsmedelsindustrin eller ge möjligheter till vidare studier exempelvis på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".