Risk för nedläggning av köttutbildning i Skara

800 ungdomar i somras sökte de 200 lediga sommarjobben på Swedish Meats fabrik i Skara. Trots det hotas nu livsmedelsprogrammet kött och chark på Katedralskolan av nedläggning. - Det finns en överhängande risk för nedläggning, medger livsmedelsprogrammets rektor Klas Öhman.
Orsaken till nedläggningshotet är att skolans ekonomi blir för dålig, om inga elever väljer att specialisera sig på utbildning till jobb inom chark- och köttindustrin. - Livsmedelsindustrierna söker också folk på ett annat sätt i dag. De tar lika gärna in personer som gått andra linjer på gymnasiet, säger Klas Öhman. Ett försök ska nu göras för att rädda kvar utbildningen i Skara. Programmet ska framöver inriktas på så kallad "food productions". Det innebär att eleverna specialiserar sig på maskinteknik och automatisering inom industrin snarare än att stycka djur. Men även livsmedelskunskap och livsmedelshygien kommer att finnas med i utbildningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".