Advokat vill ha högt skadestånd

Starka känslor kom upp till ytan när anhöriga och vittnen idag i rätten, gav sin bild av 38-åringen från Tibro, som misstänks för att ha dödat sin sambo.

Advokat Thomas Berner är målsägandebiträde för dem anhöriga, och han menar att trots att åtalsrubriceringen inte omfattar att brottet är uppsåtligt, så bör skadeståndet till de anhöriga räknas som om det vore det:

– Det psykiska lidandet som dem blivit utsatta för, och alltjämnt lider av, är så allvarligt och betungande och därför ska man med hänsyn till omständigheterna jämställa gärningen med ett uppsåtligt dödande, säger Tomas Berner.

Anhöriga accepterat brottsrubriceringen
Trots att Thomas Berner säger att de anhöriga till den döda velat att 38-åringen skulle dömas för ett uppsåtligt brott, att medvetet ha dödat deras mamma eller syster, och att dödandet ska betecknas som dråp eller mord, så menar han att de anhöriga accepterat åklagarens åtalsrubricering. Att 38-åringen är skyldig till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Stort lidande bör leda till högt skadestånd
Men eftersom lidandet av det inträffade, bland annat för den dödes första dotter som samma dag som hennes mamma dödades, vid ett dop som föregick misshandeln i Tibro, låtit gärningsmannen och mammans sambo bli gudfar till hennes barn, så menar Thomas Berner att skadeståndet måste vara högt.

– Det här är familjer och barn som förlorat sin mamma, syskon, anhöriga och självklart även släkt på den misstänktes sida har också påverkats av den här tragiska händelsen, säger Thomas Berner.

I eftermiddag hålls slutplädering i rättegången och rätten kommer att besluta om det ska göras en rättspsykiatrisk utredning eller inte av den misstänkte.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".