1 av 2
Åklagare Marianne Aldén intervjuas av Sten Lillieström. Foto: Magnus Ljung / SR Skaraborg
2 av 2
Försvarsadvokaten Peter Falk tycker inte att hans klients gärning ska anses som grov. Foto: Magnus Ljung / SR Skaraborg

38-åringen ska psykundersökas

Rättegången mot den 38-åring som misstänks att ha dödat sin sambo genom misshandel och kvävning är nu avslutad. Han försätts på fri fot i väntan på att en rättpsykiatrisk undersökning ska komma till stånd, och rättegången återupptas sedan.

Tingsrätten beslutade efter en överläggning att försätta den misstänkte 38-åringen på fri fot i avvaktan på en rättspsykiatrisk utredning. När den väl kommer till stånd, så tar undersökningen 4 till 6 veckor. Sedan återupptas rättegången för att ta hänsyn till resultatet av psykundersökningen.

Under rättegångens slutpläderingar hävdade försvarsadvokat Peter Falck att brottet vållande till annans död, som hans klient anklagas för, inte bör betraktas som grovt:

– För att det ska vara grovt måste man också agerat på så sätt att man medvetet tagit ett risktagande. Min klient satt på henne, men hans spontana kommentar på när han fick reda på dödsorsaken så ifrågasatte han själv om man kan sitta ihjäl någon, säger Peter Falck.

Tidigare rubricering: Dråp
Under hela förundersökningen rubricerades brottet, att misshandla och kväva en kvinna, mannens sambo, som ett dråp.

Men när rättsläkaren gjort sin bedömning efter att ha undersökt kroppen, så kunde åklagaren inte längre hävda att det handlade om ett så kallat uppsåtligt eller medvetet dödande. Den rättsmedicinska undersökningen visade att kvinnan dött av kvävning genom ett tryck mot bålen, och den misstänkte själv har förklarat att han satt sig grensle över henne och att han sedan inte minns vad som hände.

Korrekt bedömning anser åklagaren
Åklagare Marianne Aldén menar att hon gjort en korrekt bedömning när hon åtalat mannen för misshandel och vållande till annans död:

– Man kan ju både hoppa på en person och vara jättetung och förstå att det får den här följden, men i det här fallet, med alla dem omständigheter som finns, så har jag inte kunnat styrka att han insett att hans handlande kunnat leda till den här följden, säger Marianne Aldén.

På frågan om man inte kan undkomma stränga straff genom att döda en person på ett sätt som det är svårt att styrka hur det gått till, svarar åklagaren så här:

– Det här är en väldigt speciell situation, och frågan är om han har velat döda henne. Att misshandla någon och det får döden till följd och om man inte avsett det, ska enligt lagen inte bedömas som ett uppsåtligt dödande, säger Marianne Aldén om hennes val av åtalsrubricering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".