Kylrum saknas - avlidna i Hjo körs till Skövde

Kylrummet för avlidna i Hjo gjordes i våras om till förråd av kommunen. Nu måste de som avlider på äldreboendet Sjöryd i Hjo köras till bårhuset på Kärnsjukhuset i Skövde. Sedan körs de tillbaka till Hjo igen när det är dags för begravning. Kostnaden tur och retur för de anhöriga: 1 400 kronor.
Det gamla kylrummet behövdes för att förvara kryckor, rullstolar och andra sjukvårdshjälpmedel. Det var det enda kylrummet som fanns för avlidna, och i dag är Hjo den enda kommunen i Skaraborg som står helt utan kylrum. Därför får liken i Hjo ta omvägen via Skövde innan de begravs. En dyr och kanske lite olustig resa för deras anhöriga. Kommunalrådet Torbjörn Birgersson (fp) har låtit jurister granska att kommunen tog bort kylrummet. - Det är ju ingen kommunal angelägenhet. I det kärva ekonomiska läge som kommunerna befinner sig måste vi mer och mer använda pengarna till de saker vi är skyldiga till, säger Torbjörn Birgersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".