Kunderna i Skaraborg överger inte Swedbank. Foto: Bertil Ericson / Scanpix.

Skakigt Swedbank oroar inte

Storbankerna Swedbank och SE-banken beräknas förlora åtskilliga miljarder kronor på sin vidlyftiga utlåning i de baltiska länderna, främst i Lettland. Men trots detta överger inte kunderna Swedbank i Skaraborg.

Leif Ekbom, chef för Swedbanks kontor i Skaraborg, säger att han inte ser någon flykt av kunder från banken, trots att ledningen i Stockholm lånat ut 220 miljarder kronor i Baltikum.

Riskerar storförluster
Nu riskerar banken stora kreditförluster - förluster som i sin tur kan drabba bankens kunder med dyrare lån.

– Man har i stället lite medlidande med oss som jobbar på banken, och som får läsa det här om vår arbetsgivare. Detta mer än att man känner oro för banken, för det märker vi inte alls.

Enligt Leif Ekbom ökar banken främst sin inlåning när folk sparar alltmer pengar i krisen, men även utlåningen ökar.

Trogen kund inte orolig
Erik Sörensen, som är kund i Swedbank i Falköping,  har alltid varit banken trogen och har inga planer att byta från Swedbank trots krisen, säger han.

– Jag känner att jag inte bryr mig så mycket, och jag har inte märkt av någonting av den här krisen.

Det faktum att banken riskerar att förlora miljarder behöver inte betyda att han måste omplacera sina pengar. Om han som kund drabbas på något vis får framtiden utvisa, resonerar Erik Sörensen.

– Om banken förlorar pengar så gör den det, men då förlorar nog alla andra banker också.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".