Hjulångaren första simtag. Foto: Christopher Johansson/SR Skaraborg
Forsvik

Hjulångare sjösatt efter 14 år

Igår sjösattes hjulångaren Erik Nordevall II efter 14 års arbete. Tusentals människor hade samlats i Forsvik för att se ångaren sjösättas.

Sjösättningen tog längre tid än beräknat. På väg ner i vattnet hamnade ångaren snett på skenan som förde den framåt. Sjösättningen avbröts tillfälligt och en bogserbåt tillkallades för att dra ångaren rätt. Till slut löste sig situationen och ångaren låg stilla i hamnen.

Har kostat 65 miljoner

Karlsborgs kommunalråd Kjell Sjölund stod utmed kajen och gladdes åt den rödsvarta kolossen, som totalt har kostat 65 miljoner kronor att konstruera. En del av den summan kommer från kommunens kassa.

-Det här blir ett viktigt inslag kopplat till besöksnäring och turistverksamhet. Jag är övertygad om att den kommer att dra många besökare till Forsvik, säger Kjell Sjölund.

Hjulångaren är byggd som sitt original från 1836 - den som nu ligger på Vätterns botten.

Nio år försenad

År 2000 skulle Erik Nordevall II ha sjösatts enligt de första planerna. För höga ambitioner försenade projektet enligt skeppsbyggmästare Patrik Zimonyi. Och än är bygget långt ifrån klart.

– Vi saknar en stor panna på tjugo ton och vi saknar en maskin på tio ton. De lägger vi in i fartyget i mitten av juni, säger Patrik Zimonyi.

Först nästa sommar ska hjulångaren vara i trafik.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".