Bönderna backar ur och centerpartiet backar med. Foto: Staffan Löwstedt / Svd.

Centern backade i Skaraborg

Centerpartiet gick bakåt rejält i 12 av Skaraborgs 15 kommuner i valet till EU-parlamentet. Partiet ökar i storstäderna, men på landbygden går det numera sämre.

Gunilla Druve Jansson som är centerpartietsordförande i Skaraborg är ledsen över partiets blygsamma valresultat. Hon menar att framgångsreceptet för partier som Piratpartiet och Miljöpartiet varit att satsa på några tydliga budskap.

– Centern förde fram hela sitt politiska program och det kanske var för svårt för väljarna, säger Gunilla Druve Jansson.

Centerpartiet som traditionellt har stora delar av sin väljarbas på landet och hos lantbrukare, har tappat ordentligt i Skaraborg. Det går nu att utläsa när valresultatet analyseras närmare.

– Centern har tappat i många små och medelstora orter, men hållt ställningarna bättre i Stockholm, säger statsvetaren Lennart Börjesson vid Högskolan i Skövde.

Vad beror det på?

– Det kan bero lite på den så kallade Stureplanscentern som bryter sig in mer och mer, och det kan också vara en medveten strategi inför riksdagsvalet, säger Lennart Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".