Både JA och Nej kan gynnas av Anna Lindhs död

Både Ja- och Nej-sidan i euro-omröstningen kan gynnas av mordet på utrikesminister Anna Lindh. - Vi kan tänka oss en sympatieffekt för Ja-sidan eftersom Anna Lindh tillhörde den sidan. Men det finns också ett scenario där Nej-sidan kan gynnas om svenskarna vill ha lugn och ro för att kunna bearbeta det som hänt, säger Per-Ola Maneschiöld, doktor i nationalekonomi vid Högskolan i Skövde.
Två väljarundersökningar presenteras i dag inför söndagens folkomröstning om euron. De har gjorts efter mordet på Anna Lindh, och visar på stora variationer. Enligt opinionsinstitutet Skop är det helt jämnt mellan Ja- och Nej-blocken, men enligt Sifo behåller Nej-sidan sitt stora försprång. - Det är framför allt de osäkra väljarna i dagsläget som kan tänkas sympatirösta med Ja-sidan, tror Per-Ola Maneschiöld. Men han säger att även Nej-sidan kan gynnas av mordet på Anna Lindh. - I det kaos som finns just nu kanske folk inte vill ha inblandning från Bryssel och EU, säger Per-Ola Maneschiöld. I riksdagsvalet i höstas röstade cirka 80 procent av väljarna. De beräkningar som gjorts visar att bara cirka 70 procent kommer att delta i folkomröstningen på söndag. - Men eftersom partiledarna har uppmanat folk att gå och rösta så kan det bli en knuff framåt för valdeltagandet, säger Per-Ola Maneschiöld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".