Bostadsbrist i fem kommuner

Fem kommuner i Skaraborg har brist på bostäder, medan en kommun har för många. Det visar en sammanställning från länsstyrelsen.

Det saknas bostäder i Lidköping, Skara och Skövde, samt i Essunga och Vara. En enda kommun har så många tomma lägenheter att det är ett problem. Det handlar om Gullpång, där det i början av året fanns det ett 40-tal tomma lägenheter. Det framgår av kommunernas svar i en enkät från länsstyrelsen.

Av Skaraborgs kommuner är det bara tre som har slagit fast riktlinjer för bostadsförsörjningen. Det är Vara, Mariestad och Lidköping. Övriga kommuner har inte några planer.

Dessutom förekommer det inget samarbete mellan kommunerna i Skaraborg när det gäller bostadssituationen.

Även om de flesta kommuner i Skaraborg har tillräckligt många bostäder, så redovisar många kommuner en brist på hyreslägenheter, och i Skaraborg är det dessutom påfallande många kommuner som saknar bostäder för ungdomar samt för medelålders och äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".