Sköterskestudenter åter på högskolan

Nästa vår ska Högskolan i Skövde kunna ta emot sjuksköterskestudenter igen, men de får läsa på distans, på högskolan i Trollhättan. Vicerektor Anita Mattson tycker att det är bra att man kan fortsätta utbilda sjuksköterskor i Skövde, trots den förlorade examinationsrätten.

Högskolan i Skövde förlorade examinationsrätten av sjuksköterskor i december förra året, efter att utbildningen visade sig ha för många brister.

– Det som är fördelen med den här lösningen, är att vi kan behålla de blivande sköterskorna här i Skövde, där de bor, och där de kan komma att verka, säger Vicerektor Anita Mattsson.

Men nu har man tecknat ett avtal med Högskolan Väst i Trollhättan, om att 60 elever ska kunna läsa sjuksköterskeutbildningen på distans. De får söka till Högskolan i Trollhättan, men sitta i lokaler i Skövde, göra praktiken i Skaraborg och sedan examineras i Trollhättan.

Vicerektor Anita Mattsson var den som förhandlade fram avtalet, som skrevs under igår, och hon är glad att det nu är påskrivet och klart.

– Det känns spännande. Det är en utmaning att få det att fungera, säger hon.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell.forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".