Nestor Vega på väg in i rättssalen. Foto Sten Lillieström, SR Skaraborg
Skaraborg

Politiker dömd för fusk

Den före detta sjukvårdspolitikern i Skaraborg, Nestor Vega, har medvetet lurat till sig pengar av Västra Götalandsregionen. Det konstaterar Vänersborgs tingsrätt i sin dom i dag, och dömer Vega för grovt bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter. Sammanlagt handlar det om över 260 000 kronor som han felaktigt fått.

Han har under fem år fuskat med sina ersättningar för att få ut både lön och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Nestor Vega var både anställd tjänsteman och politiker i Västra Götalandsregionen.
Han hade flera olika politiska uppdrag för Vänsterpartiet, bland annat i regionfullmäktige och i styrelsen för primärvården i Skaraborg.

Anmälde inte att han var på möte
När han gick på möte som politiker ansökte han om ersättning för förlorad arbetsinkomst, något som alla fritidspolitiker får.
Det var bara det att han inte anmälde till sin arbetsgivare att han var på möte, och alltså gjordes inga avdrag på hans lön.

– Jag är inte förvånad över domen. Det har varit en kampanj mot mig från regionen och media, säger Nestor Vega som nu överklagar domen till hovrätten.

Under rättegången försökte Nestor Vega försvara sig genom att påstå att han hade ett muntligt avtal med sina chefer.
Det innebar att de inte skulle dra av något på hans lön utan att han istället skulle arbeta obetald övertid för att kompensera för den tid han var borta.

Cheferna minns inget avtal
Detta försvar är inget som tingsrätten köper: dels minns de förhörda cheferna inget sådant avtal, dels skulle Nestor Vega knappast ha hunnit jobba så mycket övertid.

Nestor Vega döms till villkorlig dom och dagsböter.
Tingsrätten skriver i sin dom att grovt bedrägeri visserligen borde leda till fängelse, men den tar hänsyn till att han har förlorat sitt jobb.

Han kommer troligtvis att krävas på ett skadestånd av Västra Götalandsregionen.

Frågan om Nestor Vega ska betala tillbaka pengar till Västra Götalandsregionen är inte en del av dagens dom.
Den frågan kommer att tas upp i ett separat tvistemål.

Thorbjörn Karlsson
thorbjörn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".