FALKÖPING

Fortsatt förtroende för Röda Korset

Röda Korset skakas av en skandal sedan det blivit känt att en högt uppsatt chef inom organisationen misstänks för bedrägeri. Men förtroendet för Röda Korset verkar trots detta vara fortsatt högt bland allmänheten, så också i Skaraborg, även om det ännu är svårt att säga exakt hur skandalen påverkar förtroendet.

Ett hundratal personer besökte Röda Korsets second-hand-butik Kupan, som invigde sina nya lokaler i Falköping i helgen.

För Bengt-Göran Blomstrand har skandalen inte påverkat förtroendet för organisationen i stort, säger han.

– Jag tycker att man ska skilja på sak och person. Jag tror att det här är en personlig historia som personen själv får ta tag i och reda ut tillsammans med myndigheterna.

Ogillar det som hänt
En annan som besökte nya Kupan var Lars Gustavsson från Torbjörntorp. Också hans förtroende för Röda Korset är fortsatt starkt, även om han ogillar det fiffel som försiggått.

– Jag tycker ju att det är tråkigt att sådant kan hända. I all synnerhet när folk skänker pengar och grejer, och sedan sitter det höjdare som skor sig på det.

Händelsen, som dämpat stämningen den senaste veckan inom organisationen, är den skandal som uppdagats där den nu före detta kommunikationschefen Johan af Donner polisanmälts och misstänks för bedrägeri. Misstanken gäller förskingring med hjälpa av falska fakturor.

Skandalen skadar
Ordföranden för Röda Korset, Bengt Westerberg, var på plats i Falköping i helgen. Han tror att Röda Korset lidit skada på grund av skandalen.

– Det är ju aldrig bra med den här typen av händelser. Men vi har tagit itu med den snabbt, så jag hoppas ändå att det ska kompensera den skada det kan ha åstadkommit.

Han och resten av ledningen var ovetande om vad chefen gjort ända tills alldeles nyligen, säger han. 

– Jag har verkligen försökt att rannsaka både mig själv, och jag har också talat med medarbetare som varit med länge i Röda Korset, och frågat om det hade funnits någon möjlighet att upptäcka det här. Men, deras svar är "nej".

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se