Töreboda

Fredsbergs skola läggs ner

Fredsbergs skola i Töreboda kommun läggs ner. Det beslutade kommunfullmäktige i går kväll, trots att kommunstyrelsen tidigare har föreslagit att skolan hålls öppen till 2011, för att det ska finnas en chans att omvandla den till friskola.

Ann-Catrin Kramer är förälder och en av dem som engagerat sig för en friskola. Nu är hon orolig för att nedläggningen ska leda till en otrygg skolmiljö för eleverna framöver.

– Det råder ju stora tvivel om detta när de inte ens vet var de ska göra av våra barn till hösten. Det diskuteras om det ska ställas upp baracker i stället eftersom det inte finns plats i de skolor där de vill få in dem, säger hon.

Det var en rekordstor publik i fullmäktigesalen i Töreboda som fick bevittna en riktig maratondebatt om den nya skolorganisationen i går kväll.

Gick emot kommunstyrelsens förslag

Centern och Moderaterna menade att det mest effektiva vore att hålla skolan öppen till hösten 2011 så att det skulle finnas en chans att göra om skolan till friskola.

Det var också det förslaget som med knapp majoritet röstades igenom i kommunstyrelsen förra veckan, men i går kväll blev det alltså till slut Socialdemokraternas och Västerpartiets förslag som röstades igenom.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Lars-Åke Bergman menade att en nedläggning av Fredsberg är nödvändig för att kommunen ska ha tillräckligt med pengar för att behålla standarden på undervisningen i stort.

"Ett klart nederlag"

Peter Hellström, som själv har barn i Fredsbergs skola, är osäker på om han vill bo kvar i kommunen.

– Just nu är det mycket besvikelse. Sedan beror det på hur fort de lägger ner den. Men rent spontant känns det som ett klart nederlag, säger han.

Genom att flytta de 90 elever som i dag går på Fredsbergs skola till andra skolor i kommunen, hoppas politikerna kunna spara miljonbelopp och dessutom inte behöva göra de investeringar på sju miljoner som annars hade krävts för att rusta upp skolan.

Ann-Catrin Kramer anser att beslutet fattats för hastigt.

– Man tar ett beslut på otillräckligt underlag. Det saknas fortfarande siffror på det mesta, säger hon.

Stina Banck
stina.banck@sr.se