Race stoppades- då vandaliserades polisbilarna

Olagliga kappkörning på vanliga vägar, så kallad streetracing, håller enligt polisen på att bli ett stort problem i Skaraborg.
I helgen ingrep polisen mot ett race i Lidköping som lockat 1000 personer. Och när polisen avbröt racet, vandaliserades polisbilarna.
- Vi brukar ställa oss i vägen för streetrace. När vi gjorde det flockades folk runt bilarna och det blev lite irriterat, säger Tomas Vänerfors, yttre befäl vid polisen i Lidköping. Åskådarna släppte ut luften ur backdäcken på en polisbil, två registreringsskyltar hade ryckts loss och en vindrutetorkare fattades. Tomas Vänerfors vill inte beskriva stämningen i Lidköping som hotfull, men så blev det senare i lördags, i Skara, dit streetracet förflyttade sig. Så hotfull att polisen där begärde förstärkning från ytterligare tre patruller. Inga personer greps, varken i Lidköping eller i Skara, utan polisen nöjde sig med att upplösa det hela. Och även om Tomes Vänerfors aldrig tidigare varit med om så många som 1000 personer, så förekommer streetrace med så många som 500 åskådare allt oftare i Skaraborg: - Nu förekommer de nästan varje vecka, säger Tomas Vänerfors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".